Tips, fakta och vägledning om strumpbyxor

Långkalsonger - fakta och tips

Långkalsongen – till skillnad från strumpbyxan – kan inte bäras offentligt. Långkalsonger tillverkas i olika materialtyper som ull, bomull och syntetmaterial. Men välj rätt långkalsong för rätt tillfälle.

Långkalsonger är – jämfört med strumpbyxor - ”intimare” underkläder i den bemärkelsen att de inte kan användas öppet. De måste användas under långbyxor och har således en praktisk snarare än en estetisk funktion.

Viktigt bära långkalsong vid kall väderlek

Långkalsonger finns för både herr och dam, med den gemensamma nämnaren att de måste döljas under andra långbyxor. Långkalsongens främsta funktion är att värma kroppen, men man bör tänka på vilket material långkalsongen är tillverkad av. Tänk på att:

  • Väta och fukt leder kyla. Bomull binder väta och torkar mycket långsamt, varför långkalsonger av bomull inte bör användas nära kroppen om man riskerar att bli våt. Om du riskerar att bli utsatt för väta – använd istället långkalsonger av ull eller syntetmaterial.
  • Merinoull kan särskilt rekommenderas eftersom denna typ av ull inte kliar och upplevs som mjuk och skön. Men det viktigaste av allt – den värmer även om den är blöt.
  • Fördelen med syntetmaterial är att det torkar snabbt. Nackdelen är däremot att den inte värmer lika bra som ull och bomull.

Varma långkalsonger kan med fördel användas som pyjamasbyxor om det är kallt eller dragigt i rummet. Långkalsonger för barn, vuxna, herr och dam finns i handeln – bara att köpa rätt plagg. Björn Borg långkalsonger brukar hålla hög kvalitet och kan därför rekommenderas.