Tips, fakta och vägledning om strumpbyxor

Tjocka strumpbyxor - fakta och tips

Tjocka strumpbyxor är ofta gjorda av bomull och är inte lika elastiska som nylonstrumpbyxan. Däremot värmer den benen under vinterhalvåret.

Moderna strumpbyxor är tillverkade av nylon och spandex. Denna kombination gör strumpbyxan elastisk. Problemet med strumpbyxor av nylon är att de ofta går sönder – det börjar i regel med att en maska löser upp sig, vilket sedan leder till ett större hål.

Strumpbyxor av bomull eller nylon?

Ett annat problem med tunna strumpbyxor av nylon, microfiber eller lycra är att de värmer dåligt under vinterhalvåret. Av denna anledning brukar tjocka strumpbyxor av naturmaterial användas under årets kallare hälft. Strumpbyxor av bomull och olika ullkombinationer värmer mer än tunna strumpbyxor. Problemet med denna typ av tjocka strumpbyxor är emellertid att de inte är lika elastiska som t.ex. nylon. Det finns dock en mängd fördelar med tjocka strumpbyxor av bomull:

  • De går inte sönder lika lätt som tunna strumpbyxor.
  • De är tvättbara utan tvättpåse.
  • De värmer mer än tunna strumpbyxor av nylon.
  • Materialet är motståndskraftigt mot ljus.

De flesta klagomål på strumpbyxor av bomull gäller följande:

  • Strumpbyxor av bomull är inte snygga – de är inte lika åtsittande som nylon och framhäver därför inte kroppens form. Tjocka strumpbyxor med bomull och elastan

För att göra tjocka strumpbyxor av bomull mera elastiska brukar naturmaterialet ”späs ut” med elastan. Elastan är en tunn gummitråd som stärker strumpbyxan. Ibland kallar vi också materialet för spandex eller lycra beroende på vilket företag som står bakom tillverkningen.