Tips, fakta och vägledning om strumpbyxor

Stödstrumpor - fakta och tips

Stödstrumpor kan användas i förebyggande syfte vid motionering och för att undvika blodpropp vid flygresor. Alla kan dock inte använda stödstrumpor helt problemfritt.

Stödstrumpor bör användas av den som går och motionerar mycket. Den används för att motverka svullna ben och hjälpa ådrorna att klara av det högre trycket som uppstår vid motionering. Blodflödet mot hjärtat påskyndas, varför svullnader uppkommer mera sällan. Stödstrumpor fungerar jämte vadmuskeln som blodpump till hjärtat.

Att använda stödstrumpa under flygresor gör att du minskar risken att få blodpropp.

Köpa stödstrumpor på Apoteket?

Stödstrumpor kunde länge enbart köpas på Apoteket. Utbudet upplevdes som enahanda och efterfrågan på snygga stödstrumpor blev allt starkare. Numera kan man köpa stödstrumpor hos flera andra återförsäljare, inte minst i nätbutiker. Nätet erbjuder mängder av färgglada stödstrumpor, billiga stödstrumpor liksom lite dyrare varianter.

Undvik stödstrumpor vid sjukdom

Idag finns både rutiga och randiga stödstrumpor för män och kvinnor i alla tänkbara färger och färgkombinationer. Det finns även särskilda stödstrumpor för dig som är gravid. Trots det breda utbudet av roliga stödstrumpor kan de inte användas av alla; du som har hjärt- och kärlsjukdomar bör rådfråga din läkare innan användning. Likaså bör du tala med läkare om du lider av följande sjukdomar:

  • Allergi mot det material som stödstrumpan är tillverkad av.
  • Infektioner i huden.
  • Hjärtsvikt.

Sist men inte minst – stödstrumporna måste ge ett jämnt stöd över benet. Undvik stödstrumpor med ojämnt stöd som klämmer eller skaver på vissa ställen. Följande seriösa återförsäljare av stödstrumpor kan rekommenderas:

  • Pahne stödstrumpor
  • Mabs stödstrumpor
  • Mabs stödstrumpa
  • Solidea stödstrumpor