Tips, fakta och vägledning om strumpbyxor

Strumpbyxor för barn - fakta och tips

Vilken typ av material passar bäst i en strumpbyxa för barn? Majoriteten av strumpbyxorna för barn tillverkas av bomull. Nylon används för det mesta inte alls.

Ursprungligen var strumpbyxan enbart tänkt som benvärmare för små, köldkänsliga barn. Även idag fyller barnstrumpbyxan primärt denna funktion. Strumpbyxor för små barn kännetecknas oftast av gulliga mönster och glada färger. Materialet är bomull och lin – barn använder sällan strumpbyxor av nylon. Motiv från Tove Janssons Muminvärld brukar pryda strumpor och strumpbyxor för flickor, medan pojkbyxorna brukar vara enfärgade.

Det finns flera sidor på nätet där du kan jämföra priser på strumpbyxor för barn. Pricerunner och Prisvis är några exempel. Strumpbyxor för barn brukar i regel vara betydligt dyrare än strumpbyxor för vuxna, varför det kan vara värt att leta bästa pris. Billigaste ballerinabyxorna för flickor kostar drygt 100 kr enligt Prisvis.se, vilket är aningen i överkant.

Var köpa strumpbyxor till barn?

Strumpbyxor till barn kan köpas i de flesta klädbutiker med avdelning för barnkläder. Följande axplock av nätbutiker rekommenderas vid sidan av de traditionella klädkedjorna:

  • Polarn o pyret
  • Ekogarderoben
  • Barnnet
  • LABA strumpor

Ekogarderoben har ett stort utbud av ”ekologiska” strumpbyxor. Att kalla byxorna för ekologiska är förvisso en grov överdrift, men Ekogarderobens sortiment innehåller de facto flera strumpbyxor i 100% bommull. Vanligtvis innehåller även strumpbyxor för barn en liten delmängd polyester, vilket kan klämma åt för mycket och hämma hudens andning. Naturlig bomull tillåter barnets hud att andas på ett helt annat sätt. Strumpbyxor av bomull upplevs också av många barn som bekvämare än polyesterbyxor.