Tips, fakta och vägledning om strumpbyxor

Nylonstrumpor - fakta och tips

Nylonstrumpan var länge föremål för sexuell frigörelse. På 1960-talet ersattes den av strumpbyxan, som fortfarande är populär som tillbehör och benvärmare. Nylonstrumpor i svart är särskilt populära idag.

Nylonstrumpor – eller nylonstrumpbyxor som de också kallas – är mycket tunna strumpbyxor av nylon. Nylonstrumporna slog igenom under 1940-talet och var mycket populära fram till 1960-talet, då de vanliga strumpbyxorna kom att överta marknadsandelar av nylonstrumpan. Under sin storhetstid symboliserade nylonstrumpan sexuell frigörelse, och kvinnor i nylonstrumpor var länge föremål för sinnlig beundran.

Idag upplevs däremot tjejer i nylonstrumpor som snygga på ett lite gammalmodigt och konservativt sätt. Det finns fortfarande många sexiga nylonstrumpor på nätet och i klädbutiker – den gamla tidens attraktionskraft har inte avtagit helt. Nätet erbjuder t.ex. mängder av inspiration i form av bilder på nylonstrumpor – såväl i sexiga och osexiga sammanhang.

Populärt med män i nylonstrumpor

Nylonstrumpor används främst av kvinnor, men det finns också mängder av nylonstrumpor för män. Kvinnor bär ofta nylonstrumpor med strumpebandshållare. Det går även bra att bära nylonstrumpa utan hållare, men då måste strumpan vara utrustad med s.k. stay ups; ett slags silikonband som håller fast strumporna runt låren.

Läs blogg om nylonstrumpor

Just ny är svarta nylonstrumpor inne på marknaden. 1950-talets ljusbruna strumpa har i princip dött ut. Mer specifika modetips än så finns egentligen inte – smaken är helt enkelt som baken. För den som däremot vill fördjupa sig i senaste trenderna går det lätt att hitta något forum eller blogg om nylonstrumpor – där delar folk med sig av personliga synpunkter och tips.

Nylonstrumpor och rengöring

Regler och råd för tvättning av nylonstrumpor kan däremot sammanfattas mera allmänt; oavsett om du tvättar nylonstrumpor med söm eller inte gäller följande:

  • Tvätta i första hand dina nylonstrumpor för hand.
  • Ifall du använder maskin – tvätta strumporna i tvättpåse.
  • Använd inte sköljmedel eller ättika.
  • Undvik torktumlare – låt istället lufttorka.