Tips, fakta och vägledning om strumpbyxor

Strumpeband - fakta och tips

Strumpeband har ursprungligen använts för att förhindra nylonstrumpor från att glida av. Idag har banden enbart en dekorativ funktion och de används ofta som tillbehör till brudklänningar.

Strumpeband är ett ord för två saker. Dels avser uttrycket de band som fästs mellan nylonstrumpor och strumpebandshållare, dels menar man det dekorationsband som träs på strumpklädda ben.

Strumpeband vid bröllop

De dekorativa strumpebanden används vid finare fester och strumpeband vid bröllop är nästintill obligatoriska tillbehör för bruden. Då fungerar de som underkläder till brudklänningen och bör helst vara vita, rosa eller hudfärgade. Använd absolut inte blått strumpeband under brudklänningen. I så fall kan strumpebanden synas igenom bröllopsklänningen, vilket naturligtvis inte är meningen.

Strumpeband brukar även användas på möhippan. De är också vanligt att ge strumpeband i bröllopspresent.

Prinsessan använder strumpeband

De flesta strumpor idag har emellertid s.k. stay ups, vilket gör att de inte glider av. Strumpebanden behövs således inte för att hålla fast strumpan. Syftet är enbart dekorativt och strumpebanden upplevs som mycket exklusiva. Prinsessan Victoria och andra celebriteter ses ibland uppträda med strumpeband vid finare fester.

Sexigt med höfthållare

Höfthållare – eller strumpebandshållare – används fortfarande tillsammans med nylonstrumpor – trots att nylonstrumpan inte behöver hållare idag. Strumpebandshållare och nylonstrumpor anses dock vara en sexig kombination, vilket förklarar deras popularitet.